Nieuwsbrief januari 2011

maandag 10 januari 2011 16:51

Nieuwjaar

De knallende kurken en het spektakel van vuurwerk liggen al even achter ons als u dit leest. Echter op het moment dat ik dit schrijf zitten we nog midden in de periode die we kennen als “tussen kerst en oud-op-nieuw”.  Een periode waarin ik terugdenk aan het afgelopen jaar. Wat is het allemaal snel voorbij gegaan. En ook wat is er allemaal veel gebeurt. Zowel dichtbij als ver weg gebeuren er dingen in deze wereld die ons raken. Er komen aangrijpende beelden onze huiskamer binnen via de televisie of door berichtgeving in kranten over natuurrampen, oorlog en gebrek. Andere dingen treffen ons persoonlijk zoals het verlies van een dierbare of wanneer we getroffen worden door ziekte of beperkingen. Ook relationeel is het niet overal pijs en vree en worden mensen geconfronteerd met onbegrip en verwijdering van elkaar, met als gevolg verstoorde verhoudingen. Niet alleen in huwelijken en gezinnen maar soms ook in familierelaties en in werksituaties en vrijwilligersverband. 

Ook politiek was het zonder meer een zeer turbulent jaar. Eerst de gemeenteraads  verkiezingen in Maart en 3 maanden later in juni de verkiezingen voor de 2e kamerleden. Duidelijk is hierbij geworden dat de kiezer een ruk naar rechts wilde. Toch meer iets van ieder voor zich en God voor ons allen. Hoewel ook voor dit laatste in het huidige politieke klimaat nauwelijks een luisterend oor is. De mens lijkt soms verder weg bij God afgedwaald dan ooit. Jaar na jaar daalt het kerkbezoek en de betrokkenheid binnen kerkelijke gemeenschappen. Bij de een wat sterker dan bij de ander maar de lijn is onverbiddelijk dalende.

Toch schept een nieuw jaar ook nieuwe verwachtingen. Hebben we elkaar niet allemaal een gelukkig Nieuwjaar gewenst toen de klok 0.00 uur sloeg op 1 januari j.l.? Hopen we niet allemaal dat 2011 een beter jaar zal worden dan 2010 ? Dat ziekte en zorg ons bespaard   mogen blijven en dat geluk en voorspoed ons deel mag zijn? Een jaar waarin we vol vertrouwen mogen uitzien naar de dingen die komen gaan. Waarin ongetwijfeld ook nieuwe kansen en mogelijkheden ons pad zullen kruisen. Waarin we soms keuzes kunnen en mogen maken die net dat verschil kunnen maken om onze naaste ook een beetje gelukkiger te maken en in het verlengde daarvan ook onszelf.

Vol verwachting mogen we  zo uitzien naar een nieuw jaar.

Ik wens u allen een heel gelukkig, gezond en voorspoedig 2011 en bovenal Gods zegen en nabijheid.

Rob Hendriks
(bestuurslid) 

 


Bestuurs wijzigingen 

In de algemene ledenvergadering van 7 juni 2010 zijn de heren  Wim Dekker en  William Haverhals tot het bestuur toegetreden. Aansluitend hierop is binnen het bestuur een nieuwe rangschikking gemaakt van functies en verantwoordelijkheden. Dit heeft er toe geleid dat Rob Hendriks niet langer de rol van Voorzitter a.i. bekleed en dat Wim Dekker tot voorzitter  is benoemd na voltallige instemming van het bestuur. William Haverhals zal invulling geven aan het taakveld van PR en is tevens de webmaster van de website. Anne de Bruijn  zal de functie van secretaris blijven vervullen en Theo Vink  zal als penningmeester deze bestuurspost blijven bemannen.

 


 

Voorbede

Burgers stellen hoge eisen aan de overheid en zijn niet snel tevreden. Gebed voor bestuurders is daarom erg belangrijk.

Aldus Chris Schaapman (lid Provinciale Staten namens de ChristenUnie in Zuid-Holland) tijdens de Kroonbede die op Prinsjesdag door politici van CDA, ChristenUnie en SGP in den Haag werd georganiseerd.

Schaapman zei, dat de overheid minder respect van de burger geniet en minder wordt gedragen. Ik denk dat wij dit ook kunnen stellen voor de lokale overheid. Politiek wordt vaak gezien als een vorm van handje klap en een ver van mijn bed show. De kloof tussen de politiek en de gemiddelde burger is groot.. 

Dit vraagt voor de betreffende politici extra motivatie en extra inspanningen. Ook voor onze eigen lokale politici in gemeenteraad en college. Als vertegenwoordigers van de ChristenUnie mogen zij zich echter afhankelijk weten van gebed. Van hun eigen gebed, maar vooral ook van mensen die als een gebedskring om hen heen staan. Bent u als lezer van onze Nieuwsbrief  ook deel van deze gebedskring? Laten wij ons uitstrekken tot onze God om in gebed wijsheid, gerechtigheid en volharding te vragen voor onze mensen aan het politieke front.

Wim Dekker
Voorzitter ChristenUnie De Langstraat

 



 

 

Column Jan van Groos 

Tijdens de vorige bestuursperiode schreef ik steeds een column met als titel een woord dat eindigde op –teit, maar ik schreef –tijd. Deze keer wil ik proberen de columns te maken met een titel die eindigt op –tie.

Democratie

Men zegt wel eens dat democratie de minst slechte bestuursvorm is. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat deze wijze van besturen niet ideaal is, maar een betere zou ik ook niet weten. In ons systeem kennen we een coalitie, waarvan ondanks het zetelverlies de ChristenUnie toch deel mag uitmaken, en een oppositie. Van belang voor de besluitvorming is dat er een meerderheid komt voor een bepaald standpunt. De uitkomst van de discussie kan wel eens zijn, dat een meerderheid voor een bepaald voorstel stemt, maar als je de raadsleden diep in hun hart zou kijken de uitkomst feitelijk anders zou moeten zijn.

Met de nieuwe regering is ook zo iets bijzonders aan de hand. Want VVD en CDA hebben samen geen meerderheid in zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Maar met de gedoogsteun van de PVV kan toch worden geregeerd. Beide partijen hebben daarvoor een hoge prijs moeten betalen. Want nu komt het voor dat CDA en VVD standpunten moeten slikken die door de PVV zijn afgedwongen zoals bijvoorbeeld het niet aanpassen van het ontslagrecht. Zo zullen straks in de Tweede Kamer meerderheidsstandpunten worden ingenomen, maar waarvoor feitelijk geen meerderheid is.

Ook inwoners van Waalwijk hebben soms hun eigen beeld van wat democratie is. Men wil bijvoorbeeld geen moskee in de buurt en roepen dat het ondemocratisch is dat zo ongeveer de hele buurt het niet wil, terwijl het gebouw er toch komt. Doch het gemeentebestuur moet soms andere afwegingen maken. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de langlopende discussie over de verkeersfunctie van het Lint in Sprang-Capelle: moet het 50 km/u blijven of moet het 30 km/u worden? Een deel van de Sprangenaars roept dat 85% voor 50 km/u is en dat daarom de gemeenteraad daarvoor moet kiezen. Want dat zou democratisch zijn. Immers tijdens de WOP-bijeenkomst in de tent op het Molenplein hebben 75 van de 94 geënquêteerden – in Sprang wonen toch meer mensen? - een voorkeur voor 50 km/u aangegeven.

Maar tijdens diezelfde bijeenkomst hebben 219 van de 242 - dat is 90%! - aangegeven dat het Lint verkeersluwer moet worden. Dit kan alleen als het een 30 km/u-straat wordt. Men lijkt zichzelf tegen te spreken. Natuurlijk is het voor de besluitvorming van belang om te weten wat de aanwonenden zelf vinden; daarom ben ik blij met het initiatief van de fractie om dit te peilen. Doch uiteindelijk moet de raad een afweging maken. Want het Lint maakt deel uit van een stelsel van wegen. In het GVVP is van alle straten volgens een bepaalde systematiek aangegeven of het een erftoegangsweg (30) dan wel een gebiedsontsluitingsweg (50) is. Volgens mij zit het Lint daar tussenin, zijn er goede argumenten voor en tegen zowel 30 als 50; maar een keuze zal moeten worden gemaakt. Dat doet uiteindelijk de gemeenteraad bij meerderheid na het horen van alle partijen en argumenten. En dit noemen we democratie. Bid u om wijsheid voor de vertegenwoordigers van de ChristenUnie.

 


 

 

Raadsvergadering van 11 november 2010

Weer een monsterzitting, beginnend om 16:00 s’middags en durend tot 24:00, oftewel een hele werkdag. Vorige week duurde de commissiebehandeling ook al tot 0:30. Laten we hopen dat het iets zegt over de zorgvuldige behandeling en niet over een gebrek aan kwaliteit bij de raad.

Deze weken is de begroting aan behandeling toe en dat is wel een belangrijk onderwerp. Als fractie zijn we in het meeste mee gegaan met de voorstellen van het college. De coalitie heeft een aantal moties en amendementen ingediend, die wij ook sympathiek vonden. We hebben ze in eerste instantie niet mee ondertekend omdat we eerst het commentaar van de wethouders wilden horen.

Omdat de begroting voor 2011 geldt en de meeste bezuinigingen pas in 2012 gaan beginnen hebben we alleen de moties en amendementen gesteund die ons inziens voorkwamen dat organisaties/voorzieningen failliet zouden gaan of zouden ophouden te bestaan.

Wie hebben we als raad minder bezuinigingen opgelegd ? Dat waren stichting vluchtelingenwerk, het kunstencentrum en het steunpunt huiselijk geweld. Verder hebben we een motie gesteund van het CDA die geen geld kost maar een oproep wil doen aan een denktank om advies te geven. Ook hebben we een motie gesteund die de starterslening voor mensen met een laag inkomen die een huis willen kopen nog even in            

stand houdt. Ook die koste geen geld, maar gebruikt geld dat er al is en anders in een ander potje ging.

Stichting vluchtelingenwerk kreeg een bezuiniging van veel meer dan 10% en gaf aan dat bij doorgaan van de bezuiniging de meeste activiteiten zouden moeten stoppen. Ook omdat een kwart van hun subsidie bestaat uit huur die zij weer aan de gemeente betalen en die huur wordt niet verlaagd. Het kunstencentrum is een recente fusie tussen het centrum voor muziek en dans en de terp. Die hebben alle personeel van de gemeente overgenomen in vaste dienst met een werkgelegenheidsgarantie tot 2012. Bovendien zou hen min of meer beloofd zijn bij de fusie dat de bezuiniging niet heel groot zou zijn. En 180.000 euro in een jaar bezuinigen en het volgende jaar nog eens een 100.000 is best wel veel. Nu wordt de bezuiniging gespreid over meer jaren en de 10% bezuiniging (80.000) hoeven zij voorlopig niet op te brengen.

Het steunpunt huiselijk geweld helpt mensen die in grote nood zitten en ontlast de politie die we voor andere zaken hard nodig hebben. Bovendien zouden we de enige gemeente in de verre omtrek zijn die deze bezuiniging doorvoeren. Dus het ongedaan maken van deze bezuiniging leek ons wel goed.

We denken dat onze wethouder financiën die deze monsterzitting op zijn verjaardag voor zijn kiezen kreeg een goede begroting heeft neergezet waarin niet wordt doorgeschoven naar de toekomst. En toch ook geen onomkeerbare gevolgen heeft die later misschien niet nodig blijken te zijn. De pijn van bezuinigingen, hoewel die er natuurlijk is, wordt dit komende jaar nog beperkt.

Willem van Veelen
Namens de  ChristenUnie fractie

 


 

 

Verkiezing Provinciale Staten op 2 maart 2011

Ook dit jaar zullen ChristenUnie en SGP weer als gezamenlijke fractie deelnemen aan deze verkiezingen. In de inleiding van het verkiezingsprogramma lezen wij o.a. het volgende.

ChristenUnie-SGP bedrijft politiek bij een open bijbel, het gezaghebbend Woord van God.

Dat kan niet anders omdat beide partijen de overheid zien als dienares van God.

Dat leidt tot een politiek handelen van dienstbaarheid aan de Brabantse samenleving, verdediging van geestelijke en politieke vrijheden, opkomen voor het gezin, voor kwetsbare, eerbied voor het leven en de keuze voor duurzaamheid. Dat vormt de kern van onze bestuurlijke inzet in de komende jaren!

Provincies gaan een spannende tijd tegemoet. Er zullen ingrijpende beslissingen moeten worden genomen. Het gaat om de taken, maar ook om de schaal van de provincies. Het gaat echter ook om de noodzaak en de positionering van het middenbestuur in ons land.. ChristenUnie-SGP wil dat onze provincie betrokken is bij onze samenleving.

De effecten van de recessie gaan ook aan de provincie Noord-Brabant niet voorbij. Keuzes zullen moeten worden gemaakt. De verantwoordelijkheid van inwoners, bedrijfsleven en organisaties zal toenemen. ChristenUnie-SGP houdt vast aan de bijbelse norm, dat omzien naar elkaar de basis van ons handelen blijft.

Het gaat DV woensdag 2 maart 2011 om de kwaliteit van het provinciaal bestuur. Het is niet om het even op basis waarvan Statenleden politiek bedrijven. Als u kiest voor Bijbelse waarden en normen die op praktische manier worden toegepast op het provinciaal beleid, aarzel dan niet en stem ChristenUnie-SGP.

Uw stem heeft zelfs dubbele waarde. De eerste Kamerleden worden gekozen door de leden van alle Provinciale Staten in Nederland. Onmiskenbaar is de senaat waardevol gebleken, door wet- en regelgeving in tweede instantie te toetsen en vast te stellen. ChristenUnie en SGP zijn in de Eerste Kamer altijd ruim vertegenwoordigd geweest. Met uw stem op ChristenUnie-SGP in de Provinciale Staten van Noord-Brabant werkt u daar opnieuw aan mee!

Zie de web-site ChristenUnie-SGP Noord-Brabant voor de kieslijst en het volledige verkiezingsprogramma..

« Terug

Reacties op 'Nieuwsbrief januari 2011'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.