Waalwijk is en wordt geen slaapstad

raadhuisplein-het-slot-waalwijk.jpgdonderdag 08 juli 2021 18:31

Groeidoelstelling van 55.000 inwoners is absurd

De laatste tijd verschijnen berichten van het college in het nieuws dat het aantal woningen in Waalwijk snel omhoog moet. Wie mocht denken dat dit is om de bestaande woningnood te verhelpen, kan ik melden dat hier andere motieven onder liggen. Het college en dus ook de coalitie willen dat Waalwijk groeit naar 55.000 inwoners. Ondanks dat hierover niets in relevante beleidsdocumenten zoals de strategische visie staat, is dit sinds vorig jaar ineens een belangrijke doelstelling. Hoe zit dit? Wat is er aan de hand?

In 2017 is onder leiding van burgemeester Kleijngeld met veel tamtam een uitgebreid participatietraject gehouden onder ondernemers, inwoners en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties over de toekomst van Waalwijk. Dat heeft geleid tot het document ‘Samenwerken aan de toekomst, Waalwijk 2025’. In deze strategische visie van ruim 40 pagina’s wordt met geen woord gerept over het moeten groeien qua inwoneraantal. Het gaat over leefklimaat, arbeidsmarkt, bereikbaarheid, saamhorigheid en duurzaamheid. Ook in het coalitieprogramma van 2018 is helemaal niets te lezen over een noodzaak waarom Waalwijk zou moeten groeien naar 55.000 inwoners. Zelfs in de in 2020 vastgestelde woonvisie gaat het college uit van een groei tot zo’n 50.000 inwoners in 2040.

Toch stond ruim een maand geleden een bericht in het Brabants Dagblad met als kop: ‘Waken voor slaapstad, dus Waalwijk móet groeien’. Een slaapstad is een stad waarvan het grootste deel van de in deze stad woonachtige beroepsbevolking, niet in deze stad werkt en waar het aantal arbeidsplaatsen lager ligt dan het aantal beroepsgeschikten. Dat speelt helemaal niet in Waalwijk niet. De werkgelegenheid is al jaren stukken groter dan de beroepsbevolking. In het krantenartikel komt wethouder Daandels aan het woord, die dit toch zou moeten weten. Hij stelt dat het aantal nog te bouwen woningen tot 2030 veel groter moet zijn dan de 2.000 woningen die de provincie heeft berekend. Daarbij verwijst hij indirect naar het addendum ‘Koersvast in onzekere tijden’ dat de coalitie samen met de wethouders tijdens de lockdown heeft opgesteld. Dat document eindigt met de zin: “Een gemeente die groeit in inwonersaantal en daarmee het financiële draagvlak voor een hoog voorzieningenniveau weet vast te houden”.

Ondanks de altijd zo transparante VVD en het steeds voor inwonerparticipatie pleitende GroenLinksaf is het addendum tot stand gekomen zonder dat inwoners, ondernemers, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en oppositiepartijen daarover iets hebben mogen zeggen. Aan hen is niet gevraagd wat ze van de groeidoelstelling van 55.000 inwoners vinden. Het probleem van de coalitie is niet het aantal woningen en inwoners in Waalwijk. Maar de geldmachine van het met flinke winst verkopen van grond lijkt vast te lopen. Daardoor vallen de middelen om bijvoorbeeld geld in het centrum van Waalwijk te blijven pompen weg. De gedachte is dat meer inwoners een hogere bijdrage uit het gemeentefonds oplevert. De coalitie heeft alleen meer euro’s op het oog, maar is daarbij tamelijk kortzichtig. Want meer inwoners leiden ook tot meer lasten aan bijvoorbeeld inkomensondersteuning en zorg. En waar zouden al die extra inwoners komen te wonen? Welk stuk agrarische grond of groen offeren we daarvoor op? Komen er hoge flatgebouwen? Wanneer u uitgesproken ideeën over de groeidoelstelling van 55.000 inwoners hebt, laat het gerust weten aan de gemeenteraad. De raadsleden zijn er namelijk voor u.

apouw@waalwijk.nl

jvangroos@waalwijk.christenunie.nl

« Terug

Reacties op 'Waalwijk is en wordt geen slaapstad'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.