De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen vergeleken met die in Waalwijk
ChristenUnie toont stabiliteit
Inleiding: De maand maart 2021 stond natuurlijk volop in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen. Natuurlijk is het interessant om de landelijke uitslag te vergelijken met de lokale stemmen en om die uitkomst te duiden. Een moeilijkheid is dat nogal wat landelijke partijen, zoals PVV, GroenLinks en SP tot nu toe niet hebben meegedaan in Waalwijk. Aan de andere kant zijn er de lokale partijen zoals Lokaal Belang en GroenLinksaf, die zelfs deel uitmaken van de Waalwijkse coalitie. GroenLinksaf is natuurlijk inhoudelijk wel verbonden met GroenLinks en SP. Het verlies van CDA en de linkse partijen wordt binnen de coalitie van Waalwijk niet gecompenseerd door de winst van de VVD. Maar wat zegt dat? De ervaring leert dat er in een jaar nog veel kan gebeuren. Bovendien wordt de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen niet helemaal bepaald in Den Haag.
De opkomst in Waalwijk is helaas een stukje lager dan in 2017. De vraag of dit te wijten is aan de coronaperikelen of het gevolg is van een afnemend vertrouwen in de politiek. De ontevredenheid over de gevestigde partijen komt in ieder geval tot uitdrukking in de groei van het aantal jonge partijen. In de raad van Waalwijk is ook sprake van versplintering, maar volgens mij om andere redenen. De tweedeling, om niet te zeggen de veeldeling, zien we duidelijk in Waalwijk terug. Er is een groep die tevreden is met de eigen situatie en kiest voor partijen die zullen zorgen voor handhaving van het eigen geluk. Maar er is ook een groep die minder kansen en sociale veerkracht heeft. Die mensen verwachten met een andere overheid er beter vanaf te komen en stemmen bijvoorbeeld op een partij als de PVV, nog steeds de nummer 2 in Waalwijk. Forum voor Democratie is niet voor niets hier de grootste stijger.
De huidige landelijke coalitie heeft zelfs meer zetels bemachtigd, maar het is niet zeker dat deze coalitie wordt voortgezet. Het lijkt logisch dat in ieder geval VVD en D66 aangevuld met één of vermoedelijk twee andere partijen de nieuwe coalitie zullen gaan vormen. Maar de vraag is welke partijen dat zullen zijn. Want voor de hand liggende partijen behoren niet tot de partijen die hebben gewonnen. De ChristenUnie die zowel landelijk als lokaal gelijk is gebleven, verdient het om weer mee te regeren, want het was en is een zeer betrouwbare partner. De partij heeft een prima prestatie geleverd. Want de kleinste coalitiepartij heeft het altijd moeilijk om zich te profileren. Toch heeft de ChristenUnie landelijk 178 waardevolle resultaten bereikt (https://resultaten.christenunie.nl/). Voor de landelijke onderhandelingen zijn er wat onderwerpen zoals voltooid leven en het toelaten van vluchtelingen die in Zuid-Europa voet aan wal hebben gezet, welke wel eens een breekpunt zouden kunnen zijn. Die onderwerpen spelen in de Waalwijkse politiek niet, maar ook daar is voldoende reden om aandacht te vragen voor de kwetsbaren in de samenleving, zoals jongeren die professionele zorg nodig hebben, eenzamen en arbeidsmigranten. Voor hen probeert de fractie van de ChristenUnie in Waalwijk steeds zichtbaar aandacht te vragen. Immers dat beschouwen we als onze politieke plicht. Dus de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 is voor de ChristenUnie al een dag na de vorige in 2018 begonnen. Wij hopen dat de Waalwijkse kiezers dit volgend jaar tot uitdrukking brengen in een stem op onze lijst.
Reacties op 'De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen vergeleken met die in Waalwijk'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.