Drugsvrije samenleving
Speerpunt 6 van de ChristenUnie
Inleiding
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 presenteert de ChristenUnie deze weken de belangrijkste speerpunten, elke week één. Voor ons vormen zorg voor de mensen die dat op één of andere manier nodig hebben, en voor de schepping de basis. Hierbij past het zesde speerpunt prima: de ChristenUnie gaat voor een drugsvrije samenleving: geen coffeeshops, geen wietplantages, geen drugsafval, geen verdergaande ondermijning, geen drugsgeweld, geen experimenten richting legalisering, geen onnodige zorgkosten voor ziekenhuizen en ggz-instellingen, maar een brede (gezamenlijk en integraal) aanpak voor gezonde keuzes en veilige straten.
Iedere werkdag overlijdt iemand in Nederland aan het gebruik van harddrugs. 30.000 (pactvdrechtstaat) mensen zijn in behandeling voor een verslaving aan middelen als cannabis (10.800), heroïne (9.093) en cocaïne (3.866). We worden in de media opgeschrikt door berichten dat 12-jarigen designerdrugs op internet bestellen en opsnuiven. Pillen die rondgaan onder jongeren. Juist de meest kwetsbaren in onze samenleving zijn vaak de dupe van drugsproblematiek.
De politie geeft aan dat drugs de samenleving de helft van de politietijd en de justitiebegroting kosten; dat is zo’n 7 miljard euro per jaar. De zorgkosten op basis van de genoemde cijfers zouden voor de ggz uitkomen op tussen de 800 en 900 miljoen euro per jaar (waarbij andere zorgkosten vanwege ziekenhuisbezoek, ongelukken en dergelijke nog niet is meegenomen).
Volgens de Nationale Drugsmonitor (2019) van het Trimbos waren er in 2018 20 liquidaties die in verband worden gebracht met drugscriminaliteit. Er werd 40 duizend kilo cocaïne in beslag genomen. En werden ruim 3900 hennepkwekerijen geruimd. 1 op de 5 gedetineerden zit vanwege een aan de Opiumwet gerelateerd vergrijp, 1 op de 4 heeft een delict gepleegd als gevolg van middelengebruik. 25% van de Nederlanders ervaart overlast vanwege drugshandel of drugsgebruik in zijn of haar eigen leefomgeving. In 2019 zijn er 191 drugsdumpingen aangetroffen. De politie constateert dat per dumping grotere hoeveelheden werd gedumpt en dat drugs ook middels bodem- en oppervlaktewater worden geloosd.
Lang niet alle delicten vinden plaats op het grondgebied van de gemeente Waalwijk, maar we hebben er wel te veel mee te maken. Daarom moeten we hier werken aan minder aanbod, minder gebruik en daardoor minder schade door aan te sluiten bij de werkwijze van de Drank- en horecawet: exploitanten hebben de verantwoordelijkheid erop toe te zien dat er geen drugs wordt gebruikt of verhandeld in hun café. Als dit wel gebeurt, worden zij geconfronteerd met intrekking van hun drank- en horecawetvergunning of sluiting van hun pand. Ook voor evenementen moeten soortgelijke strenge maatregelen gelden. Het rookverbod in de horeca gaat ook gelden voor het roken van drugs in coffeeshops. Daarmee verandert de bestaande coffeeshop in een afhaalpunt. Nog mooier zou het zijn als de coffeeshop kan worden gesloten.
Veiligheid en ondermijning zijn voor veel mensen belangrijke onderwerpen. Maar allebei hebben ze voor een belangrijk deel te maken met hoe in Nederland met drugs wordt omgegaan. Een belangrijk deel moet in Den Haag worden geregeld, maar de ChristenUnie wil voor elk kind in Waalwijk een drugsvrije omgeving. Alle drugs de wereld uit, te beginnen uit Waalwijk.
De komende weken verschijnen andere speerpunten van de ChristenUnie. Wie meer over ons verkiezingsprogramma wil weten, kan dit op waalwijk.christenunie.nl vinden. Ook is het mogelijk om te reageren: jvangroos@waalwijk.christenunie.nl.
Plaats het eerste bericht!