Reactie CU op gemoedsbezwaarde gemeenteambtenaren burgerlijke stand

woensdag 21 maart 2007 12:44

In  de raad van 15 maart 2007 diende de fractie van de Partij van de Arbeid een motie in met het verzoek aan het college om nieuwe kandidaten voor de functie van ambtenaar van de burgerlijke stand te laten verklaren, dat zij bereid zijn om ook homo-huwelijk te sluiten. Hierop heeft de fractie van de ChristenUnie, tevens namens de fracties van de SGP en de Acht Kernen, in de raad de volgende reactie gegeven.
 
Voorzitter, leden van de raad,
 
De passage in het regeerakkoord betreffende gewetensbezwaarde trouwambtenaren is bij enkele fracties in een aantal gemeente in het land aanleiding geweest om moties in te dienen
waarin het college verzocht wordt om bij benoeming van nieuwe ambtenaren van de burgerlijke stand te laten verklaren, dat zij bereid zijn ook huwelijken van partners van hetzelfde geslacht te sluiten. Zo ook nu de motie van de fractie van de Partij van de Arbeid.
 
Behalve de laatste zin in de desbetreffende paragraaf in het regeerakkoord zegt deze paragraaf exact hetzelfde als in het vorige akkoord van 2003 nl. (ik citeer)
“Overeenkomstig het destijds geformuleerd beleid , brengt zorgvuldige omgang met gewetensbezwaarde ambtenaren van de burgerlijke stand met zich, dat in onderling overleg in plaats van de gewetenbezwaarde een andere ambtenaar van de burgerlijke stand een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht voltrekt, mits in elke gemeente de voltrekking van een dergelijk huwelijk mogelijk blijft.”.
 
Wat er in het nieuwe regeerakkoord aan toe gevoegd is, bestaat alleen uit de volgende zin:
Mochten er in de gemeentelijke praktijk problemen ontstaan, dan zullen initiatieven worden genomen om de rechtszekerheid van gewetenbezwaarde ambtenaren veilig te stellen.
 
Dus de enige verandering is, dat er nu een zin aan toegevoegd is, waarin initiatieven worden aangekondigd om de rechtszekerheid van deze ambtenaren zeker te stellen àls er in de gemeentelijke praktijk problemen ontstaan op dit vlak.
 
Een van de achtergronden van de desbetreffende passage in het regeerakkoord is:
 
In tal van voorbeelden in de maatschappij komen gemoedsbezwaarden voor.
Denk bv. aan:
- Pacifisten die weigerden in militaire dienst te gaan toen de dienstplicht nog daadwerkelijk doorgevoerd werd.
- Denk aan mensen die om godsdienstige redenen geen verzekeringen afsluiten en waar wettelijke regelingen voor zijn getroffen
- Denk aan verplegend personeel in ziekenhuizen die niet mee hoeven te werken aan zaken als euthenasie wanneer zij hier princpieel bezwaar tegen hebben.
Denk aan werkers met proefdieren etc.
Voorbeelden waarbij gemoedsbezwaarden algemeen erkend en daarmee gerespecteerd worden.
 
Ook daar waar geen wettelijke regelingen zijn getroffen  voor gemoedsbezwaarden wordt in ons land al vele jaren in goed onderling overleg regelingen getroffen.
 
De fractie van de Partij v/d Arbeid dient nu echter een motie in die hier niet van uit gaat.
Deze motie timmert de zaak dicht, zodat er geen ruimte meer bestaat om gewetensbezwaarde ambtenaren  aan te nemen. Bij aanname en doorvoering van deze moties betekent het, dat b.v. gemnoedsbezwaarde christenen en gemoedsbezwaarde moslims geen trouwambtenaren meer kunnen zijn.
 
 
Dit is naar onze mening van onze fractie een vorm van discriminatie en is bovendien in strijd met art. 3 van de Grondwet die stelt, (ik citeer): “Onderscheid is verboden bij het aanstellen tot ambtenaar en het beëindigen van het dienstverband van een ambtenaar”
 
Bovendien betekent dit, dat de pluriforme samenstelling van het team trouwambtenaren ernstig wordt beperkt. Als er alleen ambtenaren worden aangenomen die geen bezwaar hebben tegen het sluiten van homohuwelijken zullen er op langere termijn nog weinig christelijke en moslimambtenaren overblijven. Veel moslims hebben nl. ook bezwaar tegen het huwelijk van twee mensen van hetzelfde geslacht. Veel moslim-stellen zullen liever getrouwd worden door een moslim ambtenaar dan door een ambtenaar met bv. een atheïstische achtergrond.
 
Om te voorkomen dat ook in Waalwijk een situatie ontstaat met genoemde onrechtvaardige
situaties  dienen wij hierbij namens de fracties van de ChristenUnie en SGP een motie in.
 
Samenvattend zijn onze fracties van mening dat de motie van de Partij v/d Arbeid:
  1. in strijd is met de grondwet
  2. niet past in de heersende cultuur in ons land dat er ten allen tijde respectvol rekening wordt gehouden met gemoedsbezwaarden
  3. uitsluit dat groepen uit onze bevolking vertegenwoordigd zijn in het corps van ambtenaren van de burgerlijke stand.
 
 
Tot slot:
Op de toezegging van de voorzitter, dat het college een algemeen beleid zal gaan vaststellen t.a.v. gemoedsbezwaarde ambtenaren, trok de Partij van de Arbeid haar motie in.
Als reactie hierop heeft de fractie van de ChristenUnie eveneens haar motie ingetrokken.
 

« Terug

Reacties op 'Reactie CU op gemoedsbezwaarde gemeenteambtenaren burgerlijke stand'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.