Algemene Plaatselijke Verordening

woensdag 01 februari 2012 20:25

Er is de laatste tijd nogal wat commotie in de Waalwijkse politiek. Elk jaar worden wijzigingen in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) besproken, als er aanleiding is om hem aan te passen.
Dit jaar was onder andere de geluidsnorm en eindtijd voor incidentele festiviteiten* aan de orde. De eindtijd voor festiviteiten werd zodanig aangepast dat de eindtijd in Waalwijk op 00:30 ligt en die in Sprang-Capelle op 00:00. De eindtijden voor kleine evenementen waren al als zodanig. Dit om rekening te houden met de wensen van de bevolking, zoals afgesproken tijdens de herindeling van 1997.

Dhr. Bakker van de VVD stelde dat dit onderscheid in strijd was met het gelijkheidsbeginsel. Burgers moeten namelijk in gelijke gevallen gelijk behandeld worden, maar de inwoners van Sprang-Capelle zouden hier benadeeld worden ten opzichte van de Waalwijkers. Zoals hij stelde, in de Wim Sonneveldstraat kan men doorgaan tot 00:30, terwijl 100 meter verderop de eindtijd 00:00 was. De discussie liep op, waarbij zelfs de VNG niet met zekerheid bleek te kunnen aangeven of onderscheid maken naar kern nu wel of niet mocht. Hierna besloot de burgemeester . waarna de burgemeester besloot om het uit te laten zoeken door de huisadvocaat van de gemeente Waalwijk.

Het nieuwe raadsvoorstel van het college stelde voor om de eindtijd van kleine evenementen  in de hele gemeente Waalwijk op 00:00u te stellen. Zo werd, volgens de burgemeester, voldaan aan het gelijkheidsbeginsel en was de balans tussen “lol en lawaai” gewaarborgd. Dit was tegen het zere been van de VVD, die dit niet zo bedoeld had. Liever hadden zij gezien dat alle eindtijden tot 00:30 of 01:00 waren opgeschroefd. Het Brabants Dagblad schreef er al een stuk over met de titel: Sprang- Capelle gijzelt Waalwijk. Natuurlijk kun je het net zo goed van de andere kant bekijken en als titel nemen: Sprang-Capelle bezorgt Waalwijk rustige nacht. Niet echt neutrale berichtgeving dus.

De ChristenUnie maakte zich sterk voor de oude regeling, waarin de identiteit van de kernen gewaarborgd werd (zoals ook afgesproken in 1997). Echter, nu de lijnen zijn getrokken kiest de ChristenUnie hierin de positie van het college. Wij vinden dat zo de balans gewaarborgd is tussen lol, lawaai en rekening wordt gehouden met de wensen van een substantieel deel van de bevolking.

De discussie die gestart werd door de VVD heeft wel een aantal dingen laten zien. Allereerst werd weer bevestigd dat de VVD niet zoveel opheeft met de identiteit van kernen zoals Sprang-Capelle. Daarnaast wil de VVD de vrijheid inperken van mensen die hun nachtrust waarderen, zodat andere inwoners een uurtje langer kunnen doorfeesten. En dat voor een regeling waar niemand zich tot dan toe druk over maakte.

Tel uit uw verlies.

*Deze eindtijd geldt voor incidentele festiviteiten (en kleine evenementen) waarbij alleen met een meldingsplicht kan worden voldaan.

« Terug

Reacties op 'Algemene Plaatselijke Verordening'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.