Hulde aan Sociaal Contact Waspik

eenzaamheid ChristenUnie De Langstraatdonderdag 11 oktober 2018 19:58

Aan het eind van de wekelijkse Welfare van het Rode Kruis op donderdagmiddag in Den Bolder heeft ChristenUnie-raadslid Jan van Groos aan beide coördinatoren van Sociaal Contact Waspik, Marian van den Berg en Willemien Smits, een waardevol lintje uitgereikt. Hierbij behoorde natuurlijk ook een bosje bloemen en een cadeautje.

Zie hieronder het persbericht over deze actie zoals dit in huisaanhuis weekblad Waalwijk heeft gestaan

ChristenUnie reikt voor het eerst in de gemeente Waalwijk ‘waardevolle’ lintjes uit

Bloemetje, eenzaamheid, ChristenUnie Waalwijk

Sociaal Contact Waspik is al jaren bezig om het isolement van vooral mensen die alleen of eenzaam zijn te doorbreken.

In eerste instantie bestond dit uit het opzoeken van mensen thuis. Dat gebeurt nog steeds, want het begint met contact maken en vertrouwen opbouwen. Daarnaast worden steeds meer activiteiten georganiseerd, waardoor mensen naar buiten gaan en anderen ontmoeten. Vervoer kan worden geregeld.

Voor dit alles zijn trouwe vrijwilligers nodig, maar het begint met het werk van beide coördinatoren. Marian en Willemien, die beiden een achtergrond in de zorg hebben, zijn niet alleen deskundig maar ook erg gedreven. Continu zijn ze bezig om plannen te bedenken. Dat heeft bijvoorbeeld geresulteerd in een e-bike duo fiets, zodat mensen samen met iemand anders in beweging kunnen komen. Ook denken ze voortdurend na over hoe ze mensen kunnen opsporen die alleen of  eenzaam zijn. Ze hebben een heel netwerk georganiseerd waarin bijvoorbeeld de eerstelijns zorg een rol vervult.

Echter, volgens de landelijke cijfers zouden ze in Waspik nog zo’n 300 eenzamen niet kennen. In hun vrijwilligerswerk komen ze nogal eens schrijnende situaties tegen; ze gaan daar professioneel mee om en proberen die ten goede te keren. Voor geld of aandacht doen ze het niet; een glimlach van iemand die een leuke middag heeft gehad, is voor hen al genoeg.

Wie na het lezen van dit artikel denkt “Kunnen ze iets voor mij doen? of “Ik wil daaraan ook een bijdrage leveren”, kan naar het wekelijkse spreekuur op woensdag van 10.00 tot 11.30 uur in Den Bolder komen. Op de site http://www.platformwaspik.nl/pagina9.html staan contactgegevens en informatie. De ChristenUnie gelooft in een samenleving waarin ouderen zich gezien en gewaardeerd voelen. Een samenleving waarin zij liefdevolle aandacht krijgen, gewaardeerd worden om wie ze zijn en waarin ze naar vermogen kunnen meedoen. Daarom is aandacht besteed aan de Week tegen Eenzaamheid en zijn Marian en Willemien onderscheiden.

Op onze oproep om mensen of initiatieven van groepen die in de praktijk liefdevolle aandacht geven aan eenzamen te noemen, hebben we nog twee tips gekregen. Wie nog iets wil melden of vragen kan dit doen via: jvangroos@waalwijk.christenunie.nl

« Terug